Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Mi történt?

Az EMMI és jogelődjei és a MOTESZ között sok évtizedes együttműködés van, kormánytöbbségtől függetlenül.A felvetett együttműködést indokolatlan és rossz szándékot tükröző volna úgy feltűntetni, mintha bármi takargatnivaló volna benne. Minden országban van erre példa. Magyarországon kormánypárti és ellenzéki sajtóorgánumok egyaránt elfogadnak ilyen megbízást, amiért a kormány fizet is nekik.

Éppen, hogy csak felvetődött egy ilyen együttműködés lehetősége közöttünk, az orvos- és a betegszervezetek esetleges bevonásával. A körlevél célja egy előzetes tájékozódás: egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni.

A MOTESZ miért tartja ezt igen jó kezdeményezésnek?

A MOTESZ régi elképzelése, amit elődeim, Poór Gyula és Karádi István is képviseltek, hogy ki kell dolgoznunk társadalmi üzeneteket és a kormányzattal együttműködve az érintett társadalmi csoportokhoz eljuttatnunk, amire nekik szükségük van, mert hasznos és fontos számukra. Ezeken a szervezeteken keresztül hitelesebb, hatékonyabb és olcsóbb ez, mint a már alkalmazott csatornákon.

Korábban ki is dolgoztuk a legkiválóbb vezető szakemberek bevonásával az „egészség tíz parancsolatát”, de hiába küldtük meg a kormányzatnak, hiába tartottunk róla sajtótájékoztatót, hiába szerepelt évekig a honlapunkon, se az Index, se a Magyar Nemzet, se a Népszava nem figyelt föl rá… Talán majd így.

Mit tervezne a MOTESZ, ha mégis megvalósul ez az együttműködés?

Társadalmi üzenetként lehetne így továbbítani egészségügyi felvilágosítási, megelőzési, egészségmagatartás befolyásoló népegészségügyi üzeneteket. A MOTESZ komoly szellemi erőkkel rendelkezik ezek megfogalmazásához, a betegszervezetek pedig segítenek, hogy ezek érthetőek és gyakorlatiasak legyenek.

Célunk lehet az ellátórendszer igénybevételi szokásainak módosítása is, annak hatékonyabb, célszerűbb igénybevétele. Például, hogy mikor kell a háziorvost, s mikor a mentőt hívni azonnal. Vagy mikor ne menjenek a sürgősségre, stb. Így a betegszervezetek és sz orvoskollégák és társaságaik is bevonhatók a népegészségügyi programokba.

Buemutathatnánk, hogy mi, hol lesz elérhető az új budapesti ellátásban, hogy mindenki felkészülhessen. Természetesen a vidéket sem felejtenénk el.

Mindez maga után vonhatná az orvos- és betegszervezetek még jobb együttműködését, közös egészségkommunikációs akciókat, programokat, végső soron az orvosok és egészségügyi szakmák és a betegszervezetekben áldozatos munkát végzők társadalmi megbecsültségének növelését.

Most mi lesz?

Remélem, hogy ez nem rettenti vissza a feleket attól, hogy tovább folyjék a közös gondolkodás. Nagy fantázia van ebben és teljesen vállalható a nyilvánosság előtt is. A konstruktív szervezetek felelős vezetőit, tagságát ez nagyon pozitívan érintené, hisz semmi köze a pártpolitikához és a küzdelmekhez, amik ettől a közérdekű tevékenységtől elvileg és gyakorlatilag is jól elkülöníthetők.

Dr. Oberfrank Ferenc
           elnök

TÁMOGATÁSOK

emet logo szines jpeg

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

AZ EGÉSZSÉG TÍZ PARANCSOLATA

 2019

BELÉPÉS