Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

 

Beszámoló a Mafit és a Motesz által szervezett Interdiszciplináris Fórumról.

Szeptember elsején került sor “ A véralvadásgátlás szerepe a fogorvoslásban és a sebészeti társszakmákban” címmel megrendezett Interdiszciplináris Fórumra, aminek az Aesculap Akadémia adott otthont.

Az ID Fórumon résztvettek a Magyar Kardiológiai Társaság, MagyarHaematológiai és Transzfúziológiai Társaság, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága, a Magyar Fogorvosok Egyesülete, a Magyar Arc,-Állcsont -és Szájsebészeti Társaság és a Parodontológiai Társaság tagjai és képviselői.
A Fórum meglepően nagy érdeklődést váltott ki a kollégák körében, valószínűleg a téma aktualitása és fontossága miatt. Több, mint 150 regisztrált résztvevő jelenlétében Dr. Joób- Fancsaly Árpád, a MAFIT elnöke üdvözölte a jelenlévőket és moderálta a tudományos programot.

Nagyon magas színvonalon hangzottak el előadások Prof. Dr. Kiss Róbert (HM Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztály), Dr. Szalma József (PTE, Klinikai Központ, Arc-Állcsont-Szájsebészeti Tanszék), Dr. Marton Imelda (SZTE, II.Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ, Haematológia), Dr. Pfligler György (DEKK, Ritka Betegségek Szakértői Központ és Belgyógyászati Intézet Ritka Betegségek Részlege) és Dr. Prodán Zsolt (Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyerekszívsebészet) tolmácsolásában.

Irányvonalat kaptak a kollégák a heparin, K-vitamin antagonisták, TAGG kezelések jelenlegi legkorszerűbb indikációiról, alkalmazásairól és a fogorvosok számára fontos tudnivalókról és természetesen nagy hangsúllyal és részletesen beszámoltak az előadók az újtipusú vagy ahogy mostmár hívják Direkt Orális Antikoaguláns gyógyszerekről (DOAC) is.
A mindennapi praxisban egyre gyakrabban találkozunk antikoagulált betegekkel és kor követelményének megfelelően, felkészülten, friss tudás birtokában kell őket fogadnunk. Éppen ezért volt fontos ez a Fórum és az ott elhangzottak. Az előadások kivonatát későbbiekben megtalálják a MAFIT (www.mafit.org) és a MOTESZ honlapján is.

Köszönetet mondunk a MOTESZ és az Krka Magyarország gyógyszercégnek a támogatásáért, hogy sikerült létrejöjjön ez a nagysikerű és magas színvonalú rendezvény!

Budapest, 2017. szeptember. 02.

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM ELŐADÁSAI 

Dr. Joób – Fancsaly Árpád - A Thrombocytagátlás percután coronaria intervenció után szájsebész – fogorvos szempontjai

Dr. Kiss Róbert Gábor c. egyetemi tanár - Antihrombotikus kezelés gyakorlati kihívásai

Dr. Szalma József Ph.D, Habil. - A vérzékeny betegek fogorvosi és szájsebészeti ellátása.  A hazai ajánlás értékelése.

 

 

Dr. Marton Imelda – Antikoaguláns kezelés és invazív beavatkozások - fókuszban az új típusú orális antikoagulánsok
- a hematológus szemszögéből

 

Pfliegler György - Új típusú oralis antikoagulánsok (NOAC). Néhány aktuális kérdés.

 

Z. Prodan, Gyermekszív Központ - A véralvadásgátló therápiák itt és most: gyakorlati útmutató

TÁMOGATÁSOK

emet logo szines jpeg

AZ RGB H COL

berlinchemie

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

AZ EGÉSZSÉG TÍZ PARANCSOLATA

 2020

 

BELÉPÉS