Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

vedooltasMunkatársunktól

Medicina Fórum

Közleményben cáfolta a Pfizer azokat a híreket, hogy a Magyarországon törzskönyvezett agyhártyagyulladás elleni oltóanyagok nem vagy csak nehezen beszerezhetőek. A cég folyamatosan biztosítja a hazai ellátást, mindkét forgalomban lévő meningococcus elleni oltóanyagából. A meglévő vakcinák mellett a jövőben egy új terméke is elérhető lesz, miután az Európai Gyógyszerügynökség május 24-én engedélyezte a leggyakoribb, meningococcus B szerocsoport okozta megbetegedés ellen védelmet nyújtó Trumenba nevű készítmény forgalomba hozatalát. Így már a cég készítményei lefedik a leggyakoribb megbetegedéseket okozó törzseket is.

Zsigmond Krisztina, a Pfizer magyarországi vakcina üzletágának igazgatója szerint a meningococcus C okozta megbetegedés elleni védelem idei ingyenessé tétele a két év alatti gyermekek számára fontos lépés volt a védettség kiterjesztésében. (A NeisVac-C a meningococcus C szerocsoportja ellen nyújt védelmet és kiemelt támogatásban rendelhető a 2 év alatti gyermekek számára, míg a Nimenrix az A, C, W135 és Y szerocsoportok megelőzésére alkalmas.) A következő lépés, hogy a hazai patikák polcain is elérhetővé tegyék a készítményt.
Az agyhártyagyulladás egy ritka, gyors lefolyású, és gyakran halálos kimenetelű megbetegedés, megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. A fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű.