Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum

Munkatársunktól

bertab

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos december 8-i küldöttközgyűlése elismeri a kormány 2016-ban tett intézkedéseit, melyet az egészségügyben foglalkoztatott szakdolgozók anyagi helyzetének javítása érdekében tett. A megállapodást a 2016. szeptember 1-től bevezetett új egészségügyi szakdolgozói bértáblában rögzítettek. Dr. Balogh Zoltán a MESZK elnöke a közgyűlésen elfogadottak alapján lapunkhoz közleményt juttatott el, amelyben az áll, hogy a kamara továbbra is kiáll a 2016-ban elfogadott egészségügyi szakdolgozói bértábla rendezés alapelvei mellett. Ezek között említhető, hogy a bértáblának differenciáltan tükröznie kell az egészségügyi szakdolgozó szakképesítésének szintjét és az egészségügyi pályán eltöltött életévek számát.
Ám az azóta eltelt időben a nemzetgazdaság kedvező változásai hatására bekövetkezett kormányzati intézkedések okán új helyzet alakult ki, mely felülírta az előzetesen elképzelt terveket, ezért tartjuk szükségesnek a korábban kialkudott bértábla korrekcióját, az emelések ütemezésének újra gondolását és módosítását.
Továbbra is javasolja a kamara, hogy a mindenkori garantált bérminimumhoz illeszkedve alakítsák ki a szakdolgozói fizetések besorolásának rendszerét. Az egészségügyi ágazatban tapasztalható emberi erőforrás krízis a szakdolgozó munkavállalókat jelentősen érinti, ezáltal a még rendszerben dolgozók jelentős többlet terhet vállalnak a napi munkájuk során.
Sürgősségi eljárást kérnek a bértábla 2017. évi egy havi alapilletménnyel történő korrekciója ügyében. Kérik továbbá, hogy az alapellátásban foglalkoztatott tagtársaik helyzetét is kiemelten kezeljék és oldják meg, különös tekintettel a védőnők, a fogászati ellátásban dolgozó asszisztensek, a háziorvosi praxisok és az otthoni szakápolás és hospice ellátás területén foglalkoztatott szakdolgozókra. Kérik továbbá, hogy 2018-ban a Kollektív Szerződést az egész ágazati szintre terjesszék ki.
„A közel 105 000 főnyi tagságunk és családjuk nevében kérjük, hogy a soron következő kormányzati döntések során az egészségügyi szakdolgozói helyzet kapjon prioritást!” – zárul a testület közleménye.
A küldöttközgyűlésen kiválósági díjakat adtak át a szakdolgozóknak. Az év Kiváló szakdolgozója kitűntetést Murarik Heléna Irén, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak ápolási osztályának főnővér helyettese vehette át. Az év elhivatott fiatal szakdolgozója Szávu Dalma az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Sürgősségi osztályának szakápolója lett.

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

AZ EGÉSZSÉG TÍZ PARANCSOLATA

 2019

BELÉPÉS