Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége

Tisztelt Olvasónk!

A rovatban megjelenő cikkekkel, elemzésekkel az a célunk, hogy fórumot adjunk azoknak a kezdeményezéseknek, javaslatoknak, véleményeknek, amelyekkel javítható a lakosság egészségi állapota, a betegellátás színvonala, és az egészségügyben dolgozók megbecsültsége. Szeretnénk lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek a párbeszédre az ágazatot érintő változtatások előtt. Várjuk olvasóink cikkeit, hozzászólásait is a nogradi.erzsebet@medicinaforum.hu  e-mail címre.

Medicina Fórum
Munkatársunktól

motesz rak

A világ 160 országában több mint 1000 tagszervezete – köztük a Magyar Rákellenes Liga is ¬–
tagja is tagja az Union for International Cancer Control (UICC) szervezetnek, amely 2000. február 4-én szervezte meg az első Rákellenes Világnapot, amelyet az óta minden évben azon a napon tartanak meg.
Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak, jelenleg minden 4. magyar ember rákban hal meg, pedig a rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne – tájékoztatott a betegszervezet. A betegséget előidéző rizikófaktorok között említhető az alkohol, a dohányzás, a testsúlynövekedés, a táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód.
A dohányzás és a helytelen táplálkozás szerepe (például a tüdő-, vagy a vastagbél daganatok kialakulásában) viszonylag közismert, azonban a mozgáshiány jelentősége már sokkal kevésbé. Pedig a mozgás – a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség dokumentuma szerint – legalább 30 százalékban játszik szerepet a daganatok kialakulásának megelőzésében.
A prevenciós jelentőségén túl egyre több bizonyíték mutatja, hogy a fizikai aktivitásnak nagy szerepe van a betegek gyógyulásában is, és nemcsak a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében, de a betegség rosszabbodási vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében is. Orvosi kutatások szerint például a mellrák kiújulásának és az beteg elhalálozásának esélyét 40 százalékkal csökkenti az előírt mozgás. Egy orvosszakmai ajánlás szerint minden nap tízezer lépést kell (ene) megtenni, ami nagyjából 6,5 kilométert jelent. Az ember már azzal is sokat tesz az egészségért, ha aktívabb életet él.
A Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdeti a Mozgás Évét annak érdekében, hogy minél több embert mozgásra bírjon. Az „Örökmozgó” kilométergyűjtő programjuk keretében arra bátorítanak mindenkit, hogy gyalogoljon, biciklizzen, ússzon, ki-ki saját képességei és lehetőségei szerint, egyénileg, vagy közösségben. Ha valaki tanácstalan vagy társaságra vágyik, forduljon bátran a Magyar Rákellenes Ligához: minden alapszervezetük szervez ilyen programokat idén.
Ha tíz millióan csatlakoznak a felhíváshoz: mindenkire jut évi 15 kilométer. Ez a napi 41 méter nem kihívás. Ha egy millióan vesznek részt benne, akkor 150 kilométert kell megtenni. Ha százezren, akkor fejenként és évenként 1500 kilométert kell megtenni. Ez napi 4,1 kilométer. Hogyan is lehetséges ez? Ha két buszmegálló között gyalogolunk, megtettünk 400-500 métert. Ha hét közben sétálunk fél órát, megtehetünk két kilométert. Ha hétvégén fél napot kirándulunk, megerőltetés nélkül megtettünk 10-12 kilométert. Ha kerékpárra pattanunk, egy óra alatt tekerhetünk 15 kilométert. Ha megkerüljük a Velencei tavat, az 50 kilométer. Egy hétvégi kerékpártúra alatt pedig 150-200 kilométert is megtehetünk.
Akik regisztrálnak az „Örökmozgó” programra, részévé válnak egy olyan közösségnek, amely tenni akar és tud az egészségért. A Liga nem csak magánszemélyek, hanem közösségek, cégek csatlakozását is várja, akár munkavállalói programként, akár támogatóként.

INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUMOK

BELÉPÉS